Kiváló a Balaton vízminősége

Hotelek-balaton-kivalo-vizminoseg-strand-nyar-tihany-naplemente-hajozashu

Lassan vége az igazi télnek a Balaton életében

Hogyan hatott a jég a Balaton vízminőségére?

A jég nem hagyta felkavarodni az üledéket a Balatonban, így az algák még a jégpáncél alatt is elég fényhez jutottak - mondta az InfoRádióban az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének kutatója. Somogyi Boglárka hozzátette, a víz minősége kiváló, és megfelelő a halak számára az oxigénellátottság is.

Lassan vége az igazi télnek a Balaton életében – tájékoztatott az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének kutatója. Somogyi Boglárka jelezte, az erős, 40-60 km/órás szél benyomta a jeget a part menti öblökbe, ez főleg felülről nézve igen látványos.

>>> Kattints és nézd meg!

„A jég nagyon sok mindent befolyásol, elsősorban a felkeveredési viszonyokat. Azokon a területeken, ahol már nincs jég és felkeveredik a tó, zöldeskékes-szürkés színű a víz. A vastag jég megakadályozza a felkeveredést, ez azzal jár, hogy azok az élőlények, elsősorban a mikroszkopikus, fotoszintetizáló szervezetek, az algák, amelyeknek csak fényre van szükségük, folyamatosan mozognak a vízoszlopban, nem tudnak mozogni. Nincsenek olyan áramlatok, amelyek a folyamatosan a felszín közelébe juttatnák őket, így kevesebb fényt tudnak szerezni.

Viszont vannak trükkjeik.

Sokuk képes aktív mozgásra, ezért télen azok vannak jelen, amelyeknek ostoraik vannak, és a felszín közelébe jutnak.”

A szaporodásukhoz fény szükséges, nyáron, ha felkeveredik a víz, három-négy méteres mélységben már nem tudnak megélni, télen viszont, ha nem keveredik fel a tó, és nincs vastag hó a jégrétegen, kapnak elég fényt, és tudnak szaporodni – magyarázta az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének kutatója.

A Balaton egy sekély tó, ami alapvetően jó oxigénviszonyokkal rendelkezik télen és nyáron is.

Télen ráadásul az üledékfelszínen élő algák nagyon sok oxigént termelnek, ami a vízoszlopban marad, így akkor sem volt probléma télen a víz minőségével, amikor nyáron igen.”

Alapvetően kiváló a Balaton vízminősége,

és ha nem éri valamilyen különlegesen nagy szennyezés, így is fog maradni a következő években – hangsúlyozta Somogyi Boglárka.

 

Hotel, és wellness ajánlatokért KATTINTS IDE >>>